Japán harcművészetek, nyelvészet, történelem, és minden, amit a sensei nem mondott el...

2020. október 04. 22:37 - Budō Baka

A yawara volt a jūjutsu őse?

127650520431016109202.jpg

Ha megpróbálunk kicsit utánanézni a jūjutsu vagy a jūdō történetének, hamar megtaláljuk azt a „köztudott tényt”, hogy ezeknek a rendszereknek az őse, a misztikus yawara művészete volt. De valóban igaz ez? És ha igen, akkor mégis milyen küzdőművészet lehetett az a bizonyos yawara és mit jelent a név?

Kezdjük rögtön a spoilerrel: nem.

Az a teória, miszerint a yawara valamiféle ősi küzdőmódszer, ami a jūjutsu (majd az abból kialakuló jūdō) alapja volt, bármilyen jól is hangzik, egyszerűen nem igaz. És ezt egy pici nyelvi háttértudással cáfolhatjuk is.

A jūjutsu 柔術 és jūdō 柔道 szavakban ugyanaz a szócska található meg, aminek japán írásjegye 柔. Ehhez hoz kapcsolódik a jutsu 術 vagy a 道 szócska, tehát egy kanji-összetételről beszélünk. Aki rendszeresen olvassa a blogot, az talán már jól tudja, hogy a legtöbb kanjinak általában kettő olvasási módja van: egy kínai kiejtést követő on’yomi 音読み és egy japán jelentésen alapuló kun’yomi 訓読み olvasat. A kanji-összetételekben általában az előbbi dominál, azaz a kanjikat on’yomi szerint olvassuk, míg ha önmagukban állnak, akkor legtöbbször a kun’yomi olvasat lesz a helyes.

A 柔 kanjinak az on’yomi olvasata , tehát olyan összetételekben, amikor a „technika, művészet” jelentésű 術 vagy az „út” szónak megfelelő 道 kanjikkal van összekapcsolva akkor a jūjutsu 柔術 és jūdō 柔道 on’yomi olvasattal kell kiejteni. Ugyanennek a 柔 kanjinak a kun’yomi olvasata viszont nem más, mint a yawara. És ha nem kapcsolunk hozzá semmit, akkor általában yawara formában is olvassuk.

A és a yawara valójában ugyanannak a kanjinak a két, különböző olvasata. És itt nincs is köztük jelentésbeli különbség.

Éppen ezért, az a kérdés, hogy a yawara a jūjutsu őse-e, vagy melyik stílus volt előbb, tulajdonképpen egy „tyúk vagy a tojás” dilemma. A két kifejezést nagyjából ugyanakkor kezdték el használni, mégpedig ugyanannak a küzdőművészetnek, a megnevezésére. Persze eltölthetjük az időnket XVII. századi tekercsek bújásával, hogy egyértelműen bebizonyítsuk, melyik formát használták először, később kapcsolódott-e a kanjihoz a jutsu szócska, vagy éppen ellenkezőleg, csak később lett önálló fogalomként is ismert a yawara… a lényegen nem változtat, és ugyanúgy cáfolja a felvetést, hogy a yawara, önálló stílusként, a jūjutsu egy elődje lett volna.

Valójában még csak a  柔 kanjihoz sem kell ragaszkodnia, hiszen a japán nyelv igazi ínyencsége, hogy a yawara szónak van más, hasonló jelentéssel bíró, de másik írásjeggyel írt alakja is. Ezek közül az egyik legfontosabb a 和 kanji, aminek on’yomi olvasata a wa. Pont úgy, mint a Wadō-ryū karate nevében. De ez már egy teljesen más történet...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://budobaka.blog.hu/api/trackback/id/tr6516226314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

judo edző 2020.10.07. 14:15:22

Ha jól értelmezem, akkor azt mondod, hogy nem Jigoro Kano találta ki a judo-t?
Mivel tudod alátámasztani esetleg?
Engem érdekelne ez is, mivel a tanításunknak része a judo története alap övvizsgákon a judokáktól ezt kérjük számon.
Köszönettel: judo edző

Budō Baka 2020.10.08. 17:03:29

@judo edző: Kedves judo edző,

Sehol sem említettem, hogy a jūdō nem Kanō Jigorō találmánya lenne (sőt, Kanō neve nem is kerül itt említésre). Kérem olvassa el figyelmesebben a bejegyzést.

A Kōdōkan jūdō kétségtelenül Kanō Jigorō nevéhez kötődik, aki 1882-ben alapította meg iskoláját Tōkyōban. Az más kérdés, hogy maga a "jūdō" szót nem Kanō Jigorō találta ki, a Jikishin-ryū iskola már használta (ezt maga Kanō sem rejtette véka alá).

A magyar vizsgarendszerben hazsnált "elméleti vizsgaanyag" elég sok tévhitet, hibás infót, meg pontatlanságot tartalmaz, már ami a jūdō japán történetét illeti. A készülő doktori disszertációmban részben erre fogok majd koncentrálni.

A blogon több bejegyzést is tervezek (ehhez hasonlóan) ami pont a régi tévhiteket, téves információkat oszlatja el.

judo edző 2020.10.08. 17:17:21

@Budō Baka: egy remek írás, amiben pontosítasz és főleg korrekt magyarázatot is adsz mellé. Gratulálok és várom természetesen a kutatásaidat e téren is. Igen a "lágy művészetté" volt lefaragva a judo mivel nem volt benne ütés-rúgás és olyan feszítés, ami a testnek ártalmas lenne. Ezért is tudták anno az iskolai testnevelési rendszerbe bevinni egy kívánatos demilitarizált környezetben.
Japán harcművészetek, nyelvészet, történelem, és minden, amit a sensei nem mondott el...
süti beállítások módosítása